Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 13:18 - ДВЕ ЛЮБОПИТНИ ЗАГЛАВИЯ, КОИТО СКОРО ЩЕ БЪДАТ НА ПАЗАРА
Автор: lettera Категория: Изкуство   
Прочетен: 1069 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.02.2011 13:42


 Пиер Асулин

"ПОРТРЕТЪТ"

Какво може да разкаже една картина?

imageТрудно е да си представим това, което една картина може да види и чуе по време на своето съществуване. Какво би казала тя, ако можеше да свидетелства?
„Портретът“ е историята на една картина, която говори, но най-вече пътува – красивият портрет, нарисуван от Енгр около 1845 г. на баронеса Бети, съпруга на барон Джеймс Ротшилд и самата тя дъщеря на друг барон - Ротшилд. Асулин влива кръв във вените и, дарява я с туптящо сърце и с думи, за да си спомня. Картината първо познава живота в замъците на децата на Бети, след това е конфискувана от нацистите и прекарва дълго изгнание в Германия, преди да се завърне на мястото си в парижкия палат “Ламбер” и да продължи да странства по изложби. Пиер Асулин изучава подробно архивите на фамилията Ротшилд в Лондон, за да възстанови бурната съдба на това платно.
--------------------
Пиер Асулин е роден в Казабланка през 1953 г. Френски журналист, романист, биограф. Бил е хроникьор в много радиостанции, работил е за вестниците “Монд” и ”Нувел Обсерватьор” и в списание “Лир”. Автор е на романите “Интелектуални предположения” (1996), “Клиентката” (1998), “Двоен живот” (2002), “Лютеция” (2005), на биографични книги за известни френски творци като Жорж Сименон и Гастон Галимар.




Маргьорит Дюрас

"БАРАЖ СРЕЩУ ПАСИФИКА"

Eдин от основните романи на Дюрас, номиниран за награда Гонкур

image20-те години на миналия век. Майката, уморена и болна, живее с двете си деца в концесионна земя в Южен Индокитай, платена с многогодишните й спестявания. Тази земя е смисълът, но и проклятието на нейния живот. Защото подкупните колониални власти са й предоставили терен, периодично заливан от Океана. Децата, Жозеф на 20 и Сюзан на 17 години, мечтаят да избягат завинаги от Майката и от прокълнатата и земя. 
Донякъде успяват...
Романът на Маргьорит Дюрас е безутешен и поетичен разказ за угнетяваща мизерия, за гладни деца, гладни кучета и гладни тигри. За богатите и бедните, за големия град и големите надежди. За съдби, които зависят от продажбата на един пръстен с диамант и от прищявките на плантаторски синове. За неудържимата стихия на океанския прилив, който залива и опустошава земята и надеждата. Но и за бунта на непримиримия човешки дух срещу съдбата и слепите природни сили. Дори да е отчаян. 
И обречен. Като баража пред Пасифика...
-------------------------------
Маргьорит Дюрас (4 април 1914 – 3 март 1996) е една от най-значимите фигури във френската литература. Родена в Индокитай, в семейство на френски емигранти, тя напуска Сайгон, когато навършва 18 години. Учи математика, право и политология, но скоро се насочва изключително към кариерата си на писателка. Смятана за представителка на течението на т. нар. нов роман (nouveau roman) в литературата, Дюрас всъщност има твърде индивидуален и неопределим почерк. Автор е на сценария на филма „Хирошима, моя любов“, както и на световноизвестни романи като „Морякът от Гибралтар“, „Вицеконсулът“, „Английската любовница“. Романът й „Любовникът“ е отличен с престижната литературна награда „Гонкур“ за 1984 г.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lettera
Категория: Изкуство
Прочетен: 73768
Постинги: 14
Коментари: 0
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930